ΠΩΣ Ο ΚΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 23 October, 2023

Ο ύπνος και η ψυχική υγεία είναι στενά συνδεδεμένοι. Η στέρηση του ύπνου επηρεάζει την ψυχολογική μας κατάσταση και την ψυχική υγεία μας. Οι μελέτες νευροαπεικόνισης και νευροχημείας υποδεικνύουν ότι ο καλός ύπνος μιας νύχτας βοηθά στην ενίσχυση τόσο της ψυχικής όσο και της συναισθηματικής ανθεκτικότητας, ενώ οι χρόνιες διαταραχές του ύπνου θέτουν τις βάσεις για αρνητική σκέψη και συναισθηματική ευπάθεια.

Πώς ο ύπνος επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Κάθε 90 λεπτά, ένας κανονικός κύκλος του ύπνου κυμαίνεται μεταξύ δύο μεγάλων κατηγοριών – αν και ο χρόνος που περνάμε  στη μία ή την άλλη κατηγορία αλλάζει καθώς ο ύπνος εξελίσσεται. Κατά τη διάρκεια του “ήσυχου” ύπνου, ένα άτομο προχωρά μέσα από τέσσερα στάδια σε όλο και πιο βαθύ ύπνο. Η θερμοκρασία του σώματος πέφτει, οι μύες χαλαρώνουν, ο καρδιακός ρυθμός και οι αναπνοές μειώνονται . Το βαθύτερο στάδιο του ήρεμου ύπνου παράγει φυσιολογικές αλλαγές που βοηθούν στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Η άλλη κατηγορία ύπνου, ο ύπνος REM (ταχεία κίνηση των ματιών), είναι η περίοδος που οι άνθρωποι ονειρεύονται. Η θερμοκρασία του σώματος, η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή αυξάνονται στα επίπεδα που μετριούνται όταν οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι. Οι μελέτες αναφέρουν ότι ο ύπνος REM ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη και συμβάλλει στη συναισθηματική υγεία – με σύνθετους τρόπους. 

 

Παρόλο που οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να ξεδιαλύνουν όλους τους μηχανισμούς, έχουν ανακαλύψει ότι η διαταραχή του ύπνου – η οποία επηρεάζει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών και των ορμονών του στρες, μεταξύ άλλων – προκαλεί δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο, μειώνοντας τη σκέψη και τη συναισθηματική ισορροπία . Με τον τρόπο αυτό, η αϋπνία μπορεί να ενισχύσει τις επιπτώσεις ψυχιατρικών διαταραχών και αντίστροφα.

 

Τελικά πώς ο ύπνος μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σας υγεία;

Βελτιώνει την προσοχή σας. Δεν έχετε παρατηρήσει πολλές φορές πως όταν είστε άυπνοι δεν είστε το ίδιο αποτελεσματικοί στη δουλειά σας; Έχει να κάνει με το ότι δεν μπορείτε να εστιάσετε κάπου την προσοχή σας λόγω αϋπνίας. Όταν μας λείπει ύπνος, δυσκολευόμαστε να λάβουμε και να επεξεργαστούμε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών.

 

Οξύνεται η μνήμη σας. Όλα τα στάδια σχηματισμού της μνήμης γίνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η απόκτηση μνήμης, η ενοποίηση μνήμης και η ανάκτηση μνήμης! Αν δεν κοιμηθείτε σωστά και δεν ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία των σταδίων, σίγουρα το επόμενο πρωί δε θα θυμάστε όλα αυτά που πρέπει!

 

Μειώνει το στρες. Είναι λογικό και δεν χρειάζεται πολλές αναλύσεις. Όταν κοιμόμαστε το σώμα μας ηρεμεί, το ίδιο και το μυαλό. Παύουν να μας απασχολούν όσα μας βασάνιζαν κατά τη διάρκεια της μέρας γιατί πολύ απλά κοιμόμαστε! Μια έρευνα από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ανέφερε επίσης ότι οι ενήλικες που κοιμόντουσαν λιγότερες από οκτώ ώρες κάθε νύχτα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα άγχους, από εκείνους που κοιμόντουσαν οκτώ ή περισσότερες ώρες.

 

Επομένως, η ποιότητα του ύπνου αποτελεί τον καθρέφτη της ψυχικής μας κατάστασης και της σωματικής υγείας, και γι' αυτόν τον λόγο, σας προτείνουμε να επιλέξετε από την τεράστια ποικιλία στρωμάτων DIMSTEL.

ΠΩΣ Ο ΚΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ